پیشرفت های تکنولوژی در زمینه پزشکی بشر را قادر ساخته تا بیماریها را راحت تر درمان کند و دوران نقاهت بیماری را کوتاهتر و عوارض را تا حد زیادی کاهش دهد. یکی از این پیشرفتها استفاده از لیزر در درمان هموروئید بواسیر میباشد که امکان انجام یک جراحی غیر تهاجمی با کمترین درد و خونریزی را فراهم میکند. مراحل بهبودی جراحی هموروئید با لیزر نسبت به عمل سنتی سبک تر و سریع تر میباشد.
مراحل پس از پایان عمل لیزر هموروئید
1- ریکاوری
- جراحی هموروئید با لیزر بین 10 تا 20 دقیقه طول میکشد و با اتمام جراحی بیمار به اتاق ریکاوری منتقل میشود.
- چنانچه با بیهوشی عمل شده باشد تا به هوش آمدن کامل و طبیعی شدن تنفس و علائم حیاتی در آنجا تحت نظر گرفته میشود.
- اگر با بیحسی نخاعی یا بیحسی موضعی جراحی انجام گرفته مرحله ریکاوری کوتاهتر است.
- سپس بیمار به بخش منتقل میشود.
- بلافاصله پس از عمل، بیمار بعلت دریافت مسکن یا بیحسی موضعی هیچ دردی احساس نمیکند.
2- انتقال به بخش
بسته به نوع و وسعت جراحی انجام شده و اینکه با بیهوشی یا بیحسی عمل شده بیمار باید چند ساعت در بخش استراحت کند. حتی در انجام جراحی با بیحسی موضعی در مطب بیمار حداقل باید یکساعت تحت نظر باشد و نمیتواند مطب را ترک کند.
- قبل از ترخیص داخل لگن آب گرم مینشیند و پانسمان روی محل عمل برداشته میشود و یکساعت بعد در صورت عدم خونریزی مرخص میشود.
- بیمار ممکن است مختصری درد و ناراحتی را تجربه کند که با نشستن در آب و خوردن مسکن برطرف میشود.
بیشتر بخوانید: هزینه لیزر هموروئید
مرحله پس از ترخیص
بیمار بهتر است دو تا سه روز در منزل استراحت نماید و از نشستن طولانی مدت خودداری کند تا در محل جراحی ورم و التهاب شدید ایجاد نشود.
وضعیت ناحیه عمل در دو هفته اول
- بهتر است تا سه روز دفع مدفوع صورت نگیرد و در این سه روز بیمار از مصرف غذاهای حجیم خودداری و بیشتر مایعات مصرف کند تا دچار یبوست نشود.
- بعد از دفع بیمار کمی احساس سوزش و درد دارد هر چه مدفوع سفت تر باشد سوزش بیشتر خواهد بود.
- خونریزی حین دفع به مقدار کم عادی میباشد.
- ورم در حاشیه زخم و محل عمل ممکن است ایجاد شود و خودبخود رفع خواهد شد.
- ترشحات خونابه ای در هفته اول و ترشحات غلیظ تر مخاطی در هفته دوم به بعد وجود دارد که اغلب بیمار فکر میکند محل عمل عفونت کرده ولی این ترشحات از بستر زخم خارج میشود و جزو روند التیام محل عمل است.
توصیه های مراقبت از محل عمل در دو هفته اول
- چند بار در روز نشستن در داخل آب گرم توصیه میشود تا ترشحات و باقی مانده مدفوع از روی زخم شسته شده و مانع از تکثیر میکروب و عفونت و خارش شود.
- ناحیه عمل را باید همواره خشک و تمیز نگه داشت و نباید دستمال را روی زخم کشید.
- تا زمانی که احساس راحتی در محل جراحی نکنید ورزش کردن ممنوع است.
- برداشتن اجسام سنگین , هل دادن اشیا , نشستن طولانی مدت بخصوص روی سطح سفت و استفاده از استخر عمومی تا دو هفته ممنوع است.
- دفع مدفوع سفت علاوه بر ایجاد درد روی زخم را خراشیده باعث خونریزی میشود و التیام زخم را به تاخیر می اندازد تا زمان بهبودی زخم مصرف غذاهای حاوی فیبر و آب فراوان توصیه میشود.
- تا دو هفته از مصرف غذاهای حاوی نمک زیاد تند و چرب اجتناب شود چون این غذاها میتوانند یبوست یا اسهال ایجاد کنند و هر دو در بهبودی محل عمل اخلال ایجاد میکنند.
وضعیت التیام زخم در هفته سوم و چهارم بعد از عمل
- هفته سوم و چهارم بعد عمل در طی روند التیام زخم گاهی خارش ایجاد میشود ورم کامل برطرف نشده است.
- یکماه پس از لیزر هموروئید تقریبا زخم ها بهبودی پیدا کرده اند ولی هنوز پوست قوام محکم و طبیعی ندارد و با زور زدن و مدفوع سفت میتواند پاره شود و خونریزی و درد ایجاد شود پس پیشگیری از یبوست هنوز مهم ترین اقدام در این مرحله است.
مرحله بهبودی کامل محل عمل
معمولا 6 تا 8 هفته پس از جراحی زخم ها بهبود یافته اند ورم ها از بین رفته است و فرد میتواند زندگی عادی را از سر بگیرد. فرد باید رژیم غذایی و سبک زندگی پیشگیری کننده از ایجاد هموروئید را در تمام طول عمر رعایت کند.
مراحل بهبودی جراحی هموروئید با لیزر بعلت آسیب کمتر به بافت ناحیه در مقایسه با عمل سنتی بسیار سریع تر اتفاق میفتد و عوارض پس از عمل بسیار کمتر دیده میشود.